Zásady a možnosti skladování chleba – jejich výhody i nevýhody
Kdo šetří, má za tři. Toto pořekadlo platí i v případě potravin, ne však v klasickém slova smyslu. Spíš bychom měli říct, že „Kdo šetří, ten neplýtvá“. Nikdo z nás nevyhazuje rád zkažené potraviny. Bohužel žijeme v tak rychlém světě, ve kterém často zapomeneme jídlo správně uskladnit. Jakým způsobem je tedy možné skladovat kváskový chléb a jiné druhy a který ze způsobů doporučují sami pekaři?
Bavlněná utěrka nebo textilní sáček
Považuje se za nejlepší způsob uskladnění chleba a pečiva. Místo utěrky je možné používat také plátěné sáčky (zakoupené nebo vlastní výroby), které pohodlně stáhnete šňůrkou. Pokud si pečete domácí chléb nebo kupujete čerstvě upečený – tedy ještě teplý – nechte ho nejprve vychladnout na vzdušném místě. Až potom ho zabalte do utěrky a umístěte do chlebníku.
Papírové sáčky
Papírové sáčky známe ze všech obchodů a prodejen – ať už v klasické celo papírové podobě nebo jako kombinovaný sáček z papíru a plastu opatřený dírkami, aby chléb „dýchal“. Kupovaný i domácí chléb si v papírovém sáčku zachová svoji křupavou kůrku, ale bude velmi rychle tvrdý.
Chlebník
Chlebník je asi tou nejvhodnější cestou, jak nejlépe a nejdéle uchovat chléb a pečivo všeobecně. Podle mistrů pekařů je však vhodné chléb nejdříve zabalit do látkové utěrky a následně ho zavřít do chlebníku. Utěrka je průdušná, ale zároveň chléb chrání před oschnutím.
Komentáře k článku
Přidat komentář

Tipy & Triky
Jak dlouho péct chléb a jak by měl správně upečený chléb vypadat?
Prokousali jste se samotnými začátky? Máte za sebou úspěšné přípravy těsta na kváskový chléb anebo chléb z droždí a řešíte, co dál? Podíváme se, jak by měl správně vypadat upečený chléb, čeho si na něm všímat a jak se ujistit, že je opravdu hotový.
Pečení chleba z kvásku versus z droždí – rozdíly a postřehy
Pečení chleba je pro mnohých z nás záhadou, ale jen do okamžiku, než si to zkusíme na vlastní kůži. Jaký je rozdíl mezi kváskovým nebo takzvaným nekváskovým chlebem z hlediska přípravy i z hlediska chemických procesů?
Upgrade chleba – nejoblíbenější přísady do domácího kváskového chleba
Hledáte inspiraci, čím si trochu „okořenit“ domácí chléb? Přidat můžete úplně cokoliv, co vás napadne. Je ale zapotřebí dodržovat jediné zásadní pravidlo – aby mouka tvořila podstatný podíl vašeho výtvoru. Jen v tom případě by se dalo skutečně hovořit o chlebu.

Něco z našeho Instagramu
@mukykvaskovanie
Toto jsou internetové stránky společnosti PENAM, a.s., IČO 46967851, se sídlem na adrese Cejl 504/38, Zábrdovice, 602 00 Brno, zapsané v obchodním rejstříku pod sp. zn. B 4346/KSBR. Společnost PENAM, a.s. je členem koncernu AGROFERT řízeného společností AGROFERT, a.s., IČO 26185610, se sídlem na adrese Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Zatím nebyl přidaný žádný komentář, buďte první.