Zásady a možnosti skladování chleba – jejich výhody i nevýhody

Kdo šetří, má za tři. Toto pořekadlo platí i v případě potravin, ne však v klasickém slova smyslu. Spíš bychom měli říct, že „Kdo šetří, ten neplýtvá“. Nikdo z nás nevyhazuje rád zkažené potraviny. Bohužel žijeme v tak rychlém světě, ve kterém často zapomeneme jídlo správně uskladnit. Jakým způsobem je tedy možné skladovat kváskový chléb a jiné druhy a který ze způsobů doporučují sami pekaři?

Bavlněná utěrka nebo textilní sáček

Považuje se za nejlepší způsob uskladnění chleba a pečiva. Místo utěrky je možné používat také plátěné sáčky (zakoupené nebo vlastní výroby), které pohodlně stáhnete šňůrkou. Pokud si pečete domácí chléb nebo kupujete čerstvě upečený – tedy ještě teplý – nechte ho nejprve vychladnout na vzdušném místě. Až potom ho zabalte do utěrky a umístěte do chlebníku.

Papírové sáčky

Papírové sáčky známe ze všech obchodů a prodejen – ať už v klasické celo papírové podobě nebo jako kombinovaný sáček z papíru a plastu opatřený dírkami, aby chléb „dýchal“. Kupovaný i domácí chléb si v papírovém sáčku zachová svoji křupavou kůrku, ale bude velmi rychle tvrdý.

Chlebník

Chlebník je asi tou nejvhodnější cestou, jak nejlépe a nejdéle uchovat chléb a pečivo všeobecně. Podle mistrů pekařů je však vhodné chléb nejdříve zabalit do látkové utěrky a následně ho zavřít do chlebníku. Utěrka je průdušná, ale zároveň chléb chrání před oschnutím.

Komentáře k článku

Zatím nebyl přidaný žádný komentář, buďte první.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Sklenice Klasy tmavá deska

Tipy & Triky

3.

Upgrade chleba – nejoblíbenější přísady do domácího kváskového chleba

Hledáte inspiraci, čím si trochu „okořenit“ domácí chléb? Přidat můžete úplně cokoliv, co vás napadne. Je ale zapotřebí dodržovat jediné zásadní pravidlo – aby mouka tvořila podstatný podíl vašeho výtvoru. Jen v tom případě by se dalo skutečně hovořit o chlebu.

Celý článek
1.

Jak dlouho péct chléb a jak by měl správně upečený chléb vypadat?

Prokousali jste se samotnými začátky? Máte za sebou úspěšné přípravy těsta na kváskový chléb anebo chléb z droždí a řešíte, co dál? Podíváme se, jak by měl správně vypadat upečený chléb, čeho si na něm všímat a jak se ujistit, že je opravdu hotový.

Celý článek
2.

Pečení chleba z kvásku versus z droždí – rozdíly a postřehy

Pečení chleba je pro mnohých z nás záhadou, ale jen do okamžiku, než si to zkusíme na vlastní kůži. Jaký je rozdíl mezi kváskovým nebo takzvaným nekváskovým chlebem z hlediska přípravy i z hlediska chemických procesů?

Celý článek
< >
Místnost s pečivem
Croissant Zrní Váleček Tmavá deska