Kdo šetří, má za tři. Toto pořekadlo platí i v případě potravin, ne však v klasickém slova smyslu. Spíš bychom měli říct, že „Kdo šetří, ten neplýtvá“. Nikdo z nás nevyhazuje rád zkažené potraviny. Bohužel žijeme v tak rychlém světě, ve kterém často zapomeneme jídlo správně uskladnit. Jakým způsobem je tedy možné skladovat kváskový chléb a jiné druhy a který ze způsobů doporučují sami pekaři?
Bavlněná utěrka nebo textilní sáček
Považuje se za nejlepší způsob uskladnění chleba a pečiva. Místo utěrky je možné používat také plátěné sáčky (zakoupené nebo vlastní výroby), které pohodlně stáhnete šňůrkou. Pokud si pečete domácí chléb nebo kupujete čerstvě upečený – tedy ještě teplý – nechte ho nejprve vychladnout na vzdušném místě. Až potom ho zabalte do utěrky a umístěte do chlebníku.
Papírové sáčky
Papírové sáčky známe ze všech obchodů a prodejen – ať už v klasické celo papírové podobě nebo jako kombinovaný sáček z papíru a plastu opatřený dírkami, aby chléb „dýchal“. Kupovaný i domácí chléb si v papírovém sáčku zachová svoji křupavou kůrku, ale bude velmi rychle tvrdý.
Chlebník
Chlebník je asi tou nejvhodnější cestou, jak nejlépe a nejdéle uchovat chléb a pečivo všeobecně. Podle mistrů pekařů je však vhodné chléb nejdříve zabalit do látkové utěrky a následně ho zavřít do chlebníku. Utěrka je průdušná, ale zároveň chléb chrání před oschnutím.