Příprava žitného kvásku

CZ Příprava žitného kvásku

Suroviny potřebné na založení kvásku:

  • Žitná celozrnná mouka Kváskování
  • Pitná voda
  • 1 ČL medu

Jak správně připravit kvásek:

  1. Příprava kvásku je jistý druh pekařské alchymie a vyžaduje čas a trpělivost. Pokud vyčkáte a budete postupovat při založení kvásku správně, odvděčí se vám nejen krásně nadýchanými chlebíky, ale i chutným sladkým pečivem.
  2. První den založení kvásku smíchejte v čisté skleněné nádobě 100 g celozrnné žitné mouky se 100 g vody do konzistence hustšího těsta. Přidejte med a dobře zamíchejte. Med podporuje proces fermentace, díky čemu budou bakterie potřebné na kvasný proces aktivnější. Přikryjte bavlněnou utěrkou nebo zakryjte víčkem, avšak tak, aby měl kvásek přísun vzduchu. Nechte pracovat 24 hodin při pokojové teplotě.
  3. Druhý den kvásek zkontrolujte. Pokud se neobjevily bublinky, nechte kvásek pracovat do dalšího dne.
  4. Třetí den by už měly být v kvásku známky fermentace, které poznáte podle malých vzduchových bublinek. Kvásek mohl částečně zvětšit svůj objem. Odeberte polovinu kvásku. Tento kvásek je zatím velmi slabý a nepoužitelný na pečení, takže ho můžete zahodit. Do zbývající poloviny kvásku přidejte opět 100 g žitné celozrnné mouky a 100 g vody. Dobře zamíchejte a nechte pracovat do dalšího dne.
  5. Tento postup opakujte minimálně 7 dní. To, že je kvásek připravený na pečení poznáte podle toho, že se jeho objem po přikrmení zvýší 2-3 násobně.

Naše tipy pro Vás:

Na pečení používejte kvásek, který je dokrmený jen pár hodin. Jeho vůně by měla být nasládlá, neměla by být kyselá. Pokud kvásek voní příliš kysele, je to znamení toho, že je „hladový“ a je zapotřebí ho znovu přikrmit. To, že je kvásek připravený na pečení, poznáte i jednoduchým „kuchyňským“ testem: do sklenice s vodou vložte malé množství kvásku. Pokud klesne na dno, není vhodný na pečení a potřebuje ještě čas na dokynutí. Pokud kvásek vyplave na povrch, je připravený, správně nakynutý a můžete z něj začít péct.

Sklenice Klasy tmavá deska
Vyvinuté s domácími pekařkami

Více receptů

Podívejte se také na další zajímavé recepty

Pozadí receptů

Něco z našeho Instagramu
@mukykvaskovanie

Toto jsou internetové stránky společnosti PENAM, a.s., IČO 46967851, se sídlem na adrese Cejl 504/38, Zábrdovice, 602 00 Brno, zapsané v obchodním rejstříku pod sp. zn. B 4346/KSBR. Společnost PENAM, a.s. je členem koncernu AGROFERT řízeného společností AGROFERT, a.s., IČO 26185610, se sídlem na adrese Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Croissant Zrní Váleček Tmavá deska