Kváskový pšenično-žitný chléb

Suroviny na rozkvas:
- 200 g žitné celozrnné mouky Kváskování
- 100 g žitného kvásku
- 200 g pitné vody
Suroviny na chléb:
- 400 g žitného rozkvasu
- 350 g žitné chlebové mouky Kváskování
- 250 g chlebové mouky pšeničné hladké polosvětlé Kváskování
- 400 g vody
- 2 ČL soli
- Kmín podle chuti
Jak budeme postupovat:
- Všechny suroviny na rozkvas smíchejte v míse, přikryjte bavlněnou utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě 6-8 hodin.
- Mouku smíchejte s vodou a nechte odpočinout 30 minut. Po tuto dobu se v mouce aktivuje lepek a s těstem se bude lépe pracovat. Následně přidejte nakynutý rozkvas, sůl a kmín a mixujte v robotovi na středních otáčkách po dobu 7-10 min. Těsto by mělo být lepkavé.
- Těsto přendejte na moukou vysypanou desku a vytvarujte z něj bochník. Ten přendejte do moukou vysypané formy a nechte kynout buď v chladničce cca 10-12 hodin, nebo nechte bochník kynout při pokojové teplotě 3-4 hodiny.
- Troubu předehřejte na 230 °C. Těsto opatrně překlopte na plech vyložený papírem na pečení, žiletkou nebo ostrým nožem udělejte zářezy a dejte péct.
- Zároveň s chlebem dejte do trouby na 10 minut plech s vodou. Po 10 minutách plech vyjměte, teplotu snižte na 200 °C a dopékejte ještě asi 25 minut. Chléb nechte vychladnout na mřížce.


Více receptů
Podívejte se také na další zajímavé recepty

Něco z našeho Instagramu
@mukykvaskovanie
Toto jsou internetové stránky společnosti PENAM, a.s., IČO 46967851, se sídlem na adrese Cejl 504/38, Zábrdovice, 602 00 Brno, zapsané v obchodním rejstříku pod sp. zn. B 4346/KSBR. Společnost PENAM, a.s. je členem koncernu AGROFERT řízeného společností AGROFERT, a.s., IČO 26185610, se sídlem na adrese Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.
2023 © PENAM, a.s
