Kváskový pšenično-žitný chléb

 decoding

Suroviny na rozkvas:

  • 200 g žitné celozrnné mouky Kváskování
  • 100 g žitného kvásku
  • 200 g pitné vody

Suroviny na chléb:

  • 400 g žitného rozkvasu
  • 350 g žitné chlebové mouky Kváskování
  • 250 g chlebové mouky pšeničné hladké polosvětlé Kváskování
  • 400 g vody
  • 2 ČL soli
  • Kmín podle chuti

Jak budeme postupovat:

  1. Všechny suroviny na rozkvas smíchejte v míse, přikryjte bavlněnou utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě 6-8 hodin.
  2. Mouku smíchejte s vodou a nechte odpočinout 30 minut. Po tuto dobu se v mouce aktivuje lepek a s těstem se bude lépe pracovat. Následně přidejte nakynutý rozkvas, sůl a kmín a mixujte v robotovi na středních otáčkách po dobu 7-10 min. Těsto by mělo být lepkavé.
  3. Těsto přendejte na moukou vysypanou desku a vytvarujte z něj bochník. Ten přendejte do moukou vysypané formy a nechte kynout buď v chladničce cca 10-12 hodin, nebo nechte bochník kynout při pokojové teplotě 3-4 hodiny.
  4. Troubu předehřejte na 230 °C. Těsto opatrně překlopte na plech vyložený papírem na pečení, žiletkou nebo ostrým nožem udělejte zářezy a dejte péct.
  5. Zároveň s chlebem dejte do trouby na 10 minut plech s vodou. Po 10 minutách plech vyjměte, teplotu snižte na 200 °C a dopékejte ještě asi 25 minut. Chléb nechte vychladnout na mřížce.
Sklenice Klasy tmavá deska
Vyvinuté s domácími pekařkami

Více receptů

Podívejte se také na další zajímavé recepty

Pozadí receptů

Něco z našeho Instagramu
@mukykvaskovanie

Toto jsou internetové stránky společnosti PENAM, a.s., IČO 46967851, se sídlem na adrese Cejl 504/38, Zábrdovice, 602 00 Brno, zapsané v obchodním rejstříku pod sp. zn. B 4346/KSBR. Společnost PENAM, a.s. je členem koncernu AGROFERT řízeného společností AGROFERT, a.s., IČO 26185610, se sídlem na adrese Pyšelská 2327/2, Chodov, 149 00 Praha.

Croissant Zrní Váleček Tmavá deska