Kváskové křupavé bagety

CZ Kváskové křupané bagety

Suroviny na rozkvas:

  • 70 g chlebové mouky pšeničné hladké polosvětlé Kváskování
  • 70 g žitného kvásku
  • 70 g pitné vody

Suroviny na bagety:

  • 210 g rozkvasu
  • 900 g pšeničné hladké světlé mouky Kváskování
  • 630 g pitné vody
  • 2 ČL soli

Postup:

  1. Všechny suroviny na rozkvas smíchejte v míse, přikryjte bavlněnou utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě 6-8 hodin.
  2. Mouku smíchejte s vodou a nechte odpočinout 30-60 min. Po tuto dobu se v mouce aktivuje lepek a s těstem se bude lépe pracovat. Následně přidejte nakynutý rozkvas a sůl a mixujte v robotovi na středních otáčkách po dobu 7-10 minut. Těsto by se mělo odlepovat od stěn mísy. To, že je těsto správně nakynuté, poznáte tak, že se po natáhnutí netrhá, ale zůstává elastické a pružné.
  3. Těsto přendejte do skleněné nádoby a nechte ho kynout při pokojové teplotě 2 hodiny. Po dobu kynutí ho každých cca 15 min. přeložte. Těsto překládejte ze všech stran, díky překladům a natahování se lepek plně aktivuje a těsto zpevní. Následně nechte těsto odpočívat a kynout bez překládání další 2 hodiny.
  4. Po nakynutí těsto přendejte na moukou vysypanou desku a rozdělte ho na 6 částí. Z každé části vyválejte bagety a přendejte je na plech vyložený pečícím papírem, jehož povrch je pomoučený. Papír skládejte tak,
    aby byla každá bageta od sebe oddělená a nedošlo tak k slepení po dobu kynutí těsta. Bagety přikryjte bavlněnou utěrkou a buď nechte kynout při pokojové teplotě další 3-4 hodiny nebo bagety vložte na noc do chladničky a nechte kynout 13 hodin.
  5. Troubu předehřejte na 230 °C. Bagety před vložením do trouby nařežte žiletkou nebo ostrým nožem a dejte péct.
  6. Zároveň s bagetami dejte do trouby na 15 minut plech s vodou. Po 15 minutách plech vyjměte, teplotu snižte na 210 °C a dopékejte ještě asi 15-20 minut. Bagety nechte vychladnout na mřížce.
Sklenice Klasy tmavá deska
Vyvinuté s domácími pekařkami

Více receptů

Podívejte se také na další zajímavé recepty

Pozadí receptů
Croissant Zrní Váleček Tmavá deska